Gjutning & Smide

Genom vårt omfattande nätverk av leverantörer har vi möjlighet att erbjuda gjut- och smidesdetaljer i de mest förekommande metalliska materialen och produktionsmetoderna. Vi har kapacitet att hantera både storskalig serietillverkning och prototypproduktion, anpassat efter kundens behov.

Tillsammans med våra kunder kan vi noggrant utvärdera och välja lämpliga produktionsmetoder och material som bäst matchar de specifika kraven för varje projekt. På så sätt kan vi säkerställa hög kvalitet och precision i tillverkningen av gjut- och smidesdetaljer. 

Vi använder metoder som

 

Sandgjutning 

En vanlig gjutningsmetod där smältmetall hälls i en sandform för att skapa komplexa former. Det är kostnadseffektivt och används ofta för större komponenter. 

Rapid casting 

En modern metod som använder avancerade tekniker, som 3D-utskrift, för att snabbt producera gjutna delar med hög precision. 

Permanent gjutning 

Använder återanvändbara formar, vanligtvis gjorda av metall för att producera komponenter. Det är idealiskt för högvolymtillverkning. 

Vaxgjutning 

En förlorande-mönstermetod där vaxmodeller smälts bort och ersätts med metall för att skapa detaljerade och noggranna delar. 

Fullformsgjutning 

En precisionsmetod som används för att skapa exakta kopior av originalmönster. Det är vanligt inom smyckestillverkning. 

Precisionsgjutning 

Använder specialiserade maskiner och tekniker för att uppnå mycket hög noggrannhet i gjutna komponenter. 

Pressgjutning 

En smidesmetod där tryck och värme används för att forma metallen till önskad form. Det är vanligt inom bilindustrin. 

Centrifugalgjutning 

Metoden där metall hälls i en roterande form för att skapa holkformiga delar med hög densitet. 

Skalgjutning 

Använder en specialform av sandgjutning där sanden är blandad med bindemedel för att skapa en hårdare form. Används ofta inom gjutning av tätningar. 

Vakuumgjutning 

En metod där luften evakueras från gjutformen för att förbättra metallflödet och minska porositet i den färdiga produkten. 

Hot Forging 

En smidesmetod där metallen upphettas till hög temperatur och sedan pressas eller hamras till önskad form. Det ger extra styrka åt metallen. 

Cold Forging 

En smidesmetod som utförs vid lägre temperaturer och ger komponenter med ökad hållfasthet och minimalt materialspill. Det används ofta inom tillverkning av skruvar och bultar. 

 Material

 • Aluminium
 • Rostfritt stål
 • Stål
 • Mässing

  Kontaktperson på Thonab

  Anthon Thonestad
  anthon.thonestad@thonab.se
  Tel. 08-645 26 70

  Kontakta oss

  1 + 3 =